Skip to main content

Ανταλλαγή  και φιλοξενία μαθητών από Γαλλία και Γερμανία

Ανταλλαγή  και φιλοξενία μαθητών από Γαλλία και Γερμανία

Από τις 13 Απριλίου 2024 μέχρι τις 21 Απριλίου 2024 το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας   είχε τη χαρά  για πρώτη φορά ταυτόχρονα  να πραγματοποιήσει μια εβδομάδα φιλοξενίας και ανταλλαγής  με το Gymnasium of Lapperdorf  από το   Regensburg της Βαυαρίας  και με το College de SaintJean de laCroix   της Brest στη Γαλλία   Το πρόγραμμα ανταλλαγής  επιδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (DGJW).

Το θέμα των εργασιών μας μας ήταν Θρησκεία και Πολιτισμός/ Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα και συμβολισμοί.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα τρία συνεργαζόμενα σχολεία επισκέφθηκαν τα Μετέωρα, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του  Δίον, επισκέφθηκαν την Μητρόπολη Λάρισας  και συζήτησαν με τον Μητροπολίτη Λάρισας Ιερώνυμο για το Ορθόδοξο  Πάσχα  και τους συμβολισμούς του. Το νερό λοιπόν ως σύμβολο καθαριότητας και εξαγνισμού μελέτησαν οι μαθητές μας με την επίσκεψή τους  στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου πραγματοποίησαν έρευνα  ενώ παράλληλα μυήθηκαν στον παραδοσιακό κόσμο της χρήσης της ενέργειας του νερού με την επίσκεψή τους σε υδρόμυλους και δριστέλλες όπου συμβολικά  έπλυναν τον  χειμωνιάτικο ρουχισμο και καιάλεσαν  το απαραίτητο αλεύρι  για  την ετοιμασία των πασχαλινών τσουρεκιών που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του ΟΑΕΔ στο τμήμα μαγειρικής  και Ζαχαροπλαστικής. Τα εργαστήρια συνεχίστηκαν με  στόλισμα των λαμπάδων, την προετοιμασία και το βάψιμο αυγών αλλά και  άλλων πασχαλινών  κατασκευών.   Η όμορφη και γεμάτη εμπειρίες εβδομάδα τελείωσε με ένα πάρτι γεμάτο κέφι και πολλά καλούδια σε φαγητά και γλυκά που ετοίμασαν οι γονείς. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της ανταλλαγής!

Προκήρυξη για θέσεις με θητεία σε Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία για το σχολικό έτος 2024-25 και εφεξής.

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες συναδέλφους ότι εκδόθηκε η με  αριθμ 94/ΔΕΠΠΣ/02-07-2024 «Προκήρυξη διαδικασίας κατάταξης υποψήφιων εκπαιδευτικών ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) για πλήρωση
κενών θέσεων θητείας στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) για το σχολικό έτος 2024-2025 με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα» (ΑΔΑ: 6Η7Χ46ΝΚΠΔ-ΞΝΕ) την οποία εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.). Η προκήρυξη παρατίθεται στη συνέχεια μαζί με το διαβιβαστικό της:

6Η7Χ46ΝΚΠΔ-ΞΝΕ _ Προκηρυξη 2024 ΕΞΕ – 74034 – 2024 – «Διαβίβαση της αριθμ. 94 ΔΕΠΠΣ 02-07-2024 Προκήρυξης»

6Η7Χ46ΝΚΠΔ-ΞΝΕ _ Προκηρυξη 2024