Skip to main content

2ο ενημερωτικό δελτίο: Αποτελέσματα της πρώτης ουγγρικής συνάντησης διευθυντών σχολείων και συντονιστών του προγράμματος

                                             

Gemeinsam die Zukunft gestalten- nachhaltig die Welt mitgestalten und Veränderungen vorantrieben-

Shapingthefuturetogether – helpingtoshapetheworldsustainablyanddrivingchange

Εισαγωγή

Η πρώτη ουγγρική συνάντηση των διευθυντών και των συντονιστών του έργου επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των σχολείων, στη συζήτηση θεμάτων βιωσιμότητας και στα οργανωτικά καθήκοντα της διαχείρισης του έργου. Η εκδήλωση προσέφερε στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να αναπτύξουν από κοινού ιδέες και να ξεκινήσουν μακροπρόθεσμες συνεργασίες.
Λεπτομέρειες προγράμματος

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου και προσέφερε ένα ποικίλο πρόγραμμα που συνδύαζε θεωρητικές συζητήσεις, πρακτικές δραστηριότητες και πολιτιστικές και κοινοτικές δραστηριότητες.
Το πρωί της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Ευαγγελικό Γυμνάσιο Kossuth Lajos στο Nyíregyháza. Οι επισκέπτες είχαν μια εικόνα των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και των παιδαγωγικών μεθόδων του σχολείου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έμαθαν για το ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης έργων ClickUp, το οποίο προορίζεται να διευκολύνει τη μελλοντική συνεργασία.
Το απόγευμα, συντονίστηκαν τα προγράμματα και οι εκδηλώσεις του έργου και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της τεκμηρίωσης και των διοικητικών εργασιών του έργου.
Η δεύτερη ημέρα επικεντρώθηκε στις οικονομικές πτυχές του έργου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια επισκόπηση των κανόνων χρήσης της χρηματοδότησης, της τιμολόγησης των δαπανών και των απαιτήσεων τεκμηρίωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα των επιστρεπτέων και μη επιστρεπτέων δαπανών και στις διαδικασίες διαβίβασης και αρχειοθέτησης εγγράφων.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι πλατφόρμες επικοινωνίας του έργου (Facebook, Instagram, TikTok, podcasts) και η χρήση τους. Αποφασίστηκε να παράγεται κάθε μήνα ένα σύντομο βίντεο στο TikTok με θέμα τη βιωσιμότητα και κάθε χώρα εταίρος να παράγει τέσσερα podcast στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Η τρίτη ημέρα επικεντρώθηκε στη βιώσιμη διδασκαλία και την περιβαλλοντικά συνειδητή σκέψη. Σε διαδραστικά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους μέτρησης και μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος καθώς και την ανάπτυξη ερωτηματολογίων για τους μαθητές. Η Ουγγαρία ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία του ερωτηματολογίου, το οποίο οι άλλες χώρες εταίροι θα μεταφράσουν στις αντίστοιχες γλώσσες τους και θα χρησιμοποιήσουν στα σχολεία τους.
Συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτυακού τόπου του έργου και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες συντονίζουν οι Έλληνες εταίροι.
Εκτός από τις θεωρητικές προσεγγίσεις για τη βιωσιμότητα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις βιώσιμες πρακτικές μιας τοπικής εταιρείας. Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης και μιας ξενάγησης στο εργοστάσιο, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το απόγευμα, συζητήθηκαν τα επερχόμενα καθήκοντα για την επόμενη περίοδο, ιδίως οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιωσιμότητας (20-26 Σεπτεμβρίου 2025), κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να υλοποιείται καθημερινά ένα καθήκον σχετικό με τη βιωσιμότητα.
Το Σάββατο, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τα πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα του Nyíregyháza και της γύρω περιοχής. Η επίσκεψη στο Sóstó προσέφερε γνώσεις για τις τοπικές φυσικές συνθήκες και τα θέματα του βιώσιμου τουρισμού.
Την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν από κοινού την εκδήλωση, μετά την οποία δόθηκαν πιστοποιητικά και βεβαιώσεις συμμετοχής. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε επίσημα με ένα κοινό αποχαιρετιστήριο δείπνο.
Αποτελέσματα και περαιτέρω σχέδια Η συνάντηση πέτυχε με επιτυχία τους στόχους της, καθώς οι συμμετέχοντες:
– Αποκόμισαν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των στόχων και των απαιτήσεων του έργου,
– ανέπτυξαν το πρόγραμμα βιωσιμότητας και τα μελλοντικά καθήκοντα
– συμφώνησαν για τα καθήκοντα επικοινωνίας και οικονομικής διαχείρισης,
– προετοίμασαν τα προγράμματα για τις επόμενες διεθνείς συναντήσεις.
Το επόμενο διάστημα, οι φοιτητές και οι καθηγητές από κάθε χώρα θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης και θα προετοιμάσουν τις επόμενες διεθνείς συναντήσεις στη Σικελία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και το Στρασβούργο.

Περίληψη
Η εναρκτήρια συνάντηση στο Nyíregyháza παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία για την έναρξη του έργου, την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και την εμβάθυνση της αειφόρου σκέψης στην εκπαίδευση. Μέσω της επιτυχούς συνεργασίας, το έργο μπορεί να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη προώθηση της περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένης σκέψης μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών και στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

 

Ανταλλαγή  και φιλοξενία μαθητών από Γαλλία και Γερμανία

Ανταλλαγή  και φιλοξενία μαθητών από Γαλλία και Γερμανία

Από τις 13 Απριλίου 2024 μέχρι τις 21 Απριλίου 2024 το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας   είχε τη χαρά  για πρώτη φορά ταυτόχρονα  να πραγματοποιήσει μια εβδομάδα φιλοξενίας και ανταλλαγής  με το Gymnasium of Lapperdorf  από το   Regensburg της Βαυαρίας  και με το College de SaintJean de laCroix   της Brest στη Γαλλία   Το πρόγραμμα ανταλλαγής  επιδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (DGJW).

Το θέμα των εργασιών μας μας ήταν Θρησκεία και Πολιτισμός/ Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα και συμβολισμοί.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα τρία συνεργαζόμενα σχολεία επισκέφθηκαν τα Μετέωρα, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του  Δίον, επισκέφθηκαν την Μητρόπολη Λάρισας  και συζήτησαν με τον Μητροπολίτη Λάρισας Ιερώνυμο για το Ορθόδοξο  Πάσχα  και τους συμβολισμούς του. Το νερό λοιπόν ως σύμβολο καθαριότητας και εξαγνισμού μελέτησαν οι μαθητές μας με την επίσκεψή τους  στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου πραγματοποίησαν έρευνα  ενώ παράλληλα μυήθηκαν στον παραδοσιακό κόσμο της χρήσης της ενέργειας του νερού με την επίσκεψή τους σε υδρόμυλους και δριστέλλες όπου συμβολικά  έπλυναν τον  χειμωνιάτικο ρουχισμο και καιάλεσαν  το απαραίτητο αλεύρι  για  την ετοιμασία των πασχαλινών τσουρεκιών που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του ΟΑΕΔ στο τμήμα μαγειρικής  και Ζαχαροπλαστικής. Τα εργαστήρια συνεχίστηκαν με  στόλισμα των λαμπάδων, την προετοιμασία και το βάψιμο αυγών αλλά και  άλλων πασχαλινών  κατασκευών.   Η όμορφη και γεμάτη εμπειρίες εβδομάδα τελείωσε με ένα πάρτι γεμάτο κέφι και πολλά καλούδια σε φαγητά και γλυκά που ετοίμασαν οι γονείς. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της ανταλλαγής!

Προκήρυξη για θέσεις με θητεία σε Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία για το σχολικό έτος 2024-25 και εφεξής.

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες συναδέλφους ότι εκδόθηκε η με  αριθμ 94/ΔΕΠΠΣ/02-07-2024 «Προκήρυξη διαδικασίας κατάταξης υποψήφιων εκπαιδευτικών ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) για πλήρωση
κενών θέσεων θητείας στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) για το σχολικό έτος 2024-2025 με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα» (ΑΔΑ: 6Η7Χ46ΝΚΠΔ-ΞΝΕ) την οποία εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.). Η προκήρυξη παρατίθεται στη συνέχεια μαζί με το διαβιβαστικό της:

6Η7Χ46ΝΚΠΔ-ΞΝΕ _ Προκηρυξη 2024 ΕΞΕ – 74034 – 2024 – «Διαβίβαση της αριθμ. 94 ΔΕΠΠΣ 02-07-2024 Προκήρυξης»

6Η7Χ46ΝΚΠΔ-ΞΝΕ _ Προκηρυξη 2024