Skip to main content

Ανοιχτή ημέρα για τα καινούργια μας πρωτάκια και τους γονείς τους

Μια παράδοση που τηρήθηκε για έναν ακόμη χρόνο στο σχολείο μας. Η Ανοιχτή Ημέρα για τα νέα μας πρωτάκια και τους γονείς τους. Σε μια δροσερή -ευτυχώς- ημέρα στο φιλόξενο γυμναστήριο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου-1ου Πειραματικού ΓΕΛ Λάρισας, Διευθύντρια, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες ανταμώσαμε, γνωριστήκαμε, συζητήσαμε, λύσαμε απορίες, κεραστήκαμε, γελάσαμε, δώσαμε υποσχέσεις. Τα μικρούλια γνώρισαν τους συμμαθητές τους και περιηγήθηκαν στο κτίριο, οι μεγάλοι συζητήσαμε για την νέα χρονιά κι αποχαιρετιστήκαμε δίνοντας ευχές για καλό καλοκαίρι! Η περυσινή χρονιά ξεκίνησε με τον χώρο αυτό να φιλοξενεί πλημμυροπαθείς κι ελπίζουμε όλο αυτό το κακό να μείνει πίσω. Να μείνει μόνο η αγάπη, η στήριξη, η αλληλεγγύη, αξίες που διδάξαμε στα παιδιά μας και τους διδάσκουμε μαζί με τα μαθήματα κάθε χρόνο. Καλό Καλοκαίρι σε όλους κι όλες! Καλή Αντάμωση το Φθινόπωρο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΕΡΑ

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας προσκαλεί τους γονείς/κηδεμόνες και τα παιδιά τους που θα φοιτήσουν από το νέο σχολικό έτος στο σχολείο μας την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 9:00 σε Ανοιχτή Ημέρα γνωριμίας με το σχολείο.

Διαμορφώνοντας συνεργατική κουλτούρα μέσω της Λογοτεχνίας – “Παραμύθι χωρίς Όνομα” της Πηνελόπης Δέλτα

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση των φιλολόγων της β’ γυμνασίου ολοκληρώθηκε η πειραματική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο μάθημα της Λογοτεχνίας.

Ειδικότερα, στο β’ τετράμηνο του σχολικού έτους 2023-2024 διδάχθηκε το “Παραμύθι χωρίς Όνομα” της Πηνελόπης Δέλτα, εφαρμόζοντας τη διδασκαλία εκτενούς λογοτεχνικού κειμένου.

Η δράση είχε ως σκοπό να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή με ένα σημαντικό κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο σύνολό του. Στόχοι της δράσης ήταν η ενδυνάμωση των αναγνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών, η προώθηση της φιλαναγνωσίας και η σύνδεση της λογοτεχνίας με άλλες τέχνες ως πεδίο έκφρασης της δημιουργικότητάς τους, όπως προτείνεται στο νέο ΠΣ της Λογοτεχνίας.

Επιπλέον, σημαντικός στόχος των εκπαιδευτικών ήταν η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών/μαθητριών, μέσα από τις προτεινόμενες μαθησιακές δραστηριότητες, όπως και μεταξύ των εκπαιδευτικών με την από κοινού δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού.

Οι φιλόλογοι των 4 τμημάτων της β’ γυμνασίου, κυρίες Ντανίκα, Τσιάκου, Τσίγκα δημιούργησαν συνεργατικά πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι στη διάθεση των συναδέλφων φιλολόγων  (https://drive.google.com/drive/folders/1QpwAdNLdgLmgG3iG-vcxXsBRGvd5Aujc )

Οι μαθητές και μαθήτριες εμπνεόμενοι/ες από το λογοτεχνικό κείμενο δημιούργησαν έργα ζωγραφικής, κόμικς, θεατρικά δρώμενα και συμμετείχαν με τα έργα τους στην έκθεση δημιουργικότητας “Μέσα απ’ τα μάτια μου”, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 17-21 Ιουνίου 2024.

Το λογοτεχνικό έργο “Παραμύθι χωρίς Όνομα” είναι προτεινόμενο από το ΙΕΠ για διδασκαλία εκτενούς λογοτεχνικού κειμένου.

 

Legends.com Erasmus+, Αφηγήσεις μύθων στο κανάλι μας στο Spotify

Στόχος του προγράμματος Erasmus+ Legends.com είναι η αξιοποίηση των μύθων ως αφετηρίας για την καλλιέργεια της ικανότητας αφήγησης των μαθητών και μαθητριών, στον προφορικό και γραπτό λόγο. Επίσης, στόχος είναι η επαφή των παιδιών με την πολιτιστική κληρονομιά των λαών, η αναγνώριση της διαφορετικότητας και της σημασίας της παράδοοσης.

Στην πορεία του προγράμματος συλλέξαμε μύθους από την παράδοση των λαών των σχολείων εταίρων, Ελλάδας, Τουρκίας, Τσεχίας, Φινλανδίας,  τα παιδιά τους αφγήθηκαν με τον δικό τους τρόπο και τώρα μπορείτε να απολαύσετε μερικούς από αυτούς στο κανάλι μας στο Spotify.

Legends Erasmus Podcast

Καλή ακρόαση!

 

Legends.com Erasmus+. Το ψηφιακό βιβλίο με μύθους και θρύλους από 4 λαούς

Ανακαλύψτε τον μαγευτικό κόσμο των θρύλων με το e-book μας, “Μυστικά των Αφηγητών”. Αυτή η συναρπαστική συλλογή αποκαλύπτει όμορφα, άλλοτε μαγικά, άλλοτε  τρομακτικά και μυστηριώδη παραμύθια από την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Κάθε θρύλος σας ταξιδεύει στην ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά αυτών των λαών, αποκαλύπτοντας τις διαχρονικές ιστορίες που έχουν διαμορφώσει τη μνήμη και τις παραδόσεις τους. Κάθε ιστορία σε αυτό το e-book είναι εικονογραφημένη με τεχνητή νοημοσύνη, βελτιώνοντας την εμπειρία ανάγνωσης και ζωντανεύοντας τους μύθους.

Η συλλογή είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες των σχολείων εταίρων του προγράμματος Erasmus+ “Legends.com”:  Ελληνικά, Τσεχικά, Τουρκικά, Φινλανδικά και στα Αγγλικά.

Αρχίστε μια λογοτεχνική περιπέτεια και αποκαλύψτε τα μυστικά που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά!

Διαβάστε το βιβλίο στα Ελληνικά πατώντας την εικόνα

⇒ Το βιβλίο στα Αγγλικά