Skip to main content

Διδακτική επίσκεψη στο αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια Λάρισας

Μια υπέροχη φθινοπωρινή ημέρα, γνωρίσαμε το αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια.

Στο πλαίσιο του μαθήματος Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, της Γ’ τάξης,  οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Γ1 και Γ2  επισκέφτηκαν Αρχοντικό Σβαρτς στα  Αμπελάκια Λάρισας,  Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του αρχοντικού που μετά τις πρόσφατες εργασίες συντήρησης αναδεικνύεται ως ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και  κόσμημα της Θεσσαλίας αλλά και όλης της Ελλάδας.

 Μέσα από την ξενάγηση τα παιδιά μας έμαθαν για την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας του θρυλικού Γεωργίου Σβαρτς (Μαύρου) στα τέλη του 18ου αιώνα, τον συνεταιρισμό «Κοινή Συντροφία των Αμπελακίων» και την παραγωγή- εμπορία των ξακουστών, κόκκινων βαμβακονημάτων με βαφή που παρήγαγαν από το φυτό ριζάρι.

Η ομάδα μας συμμετείχε, επίσης, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαλλιά- κουβάρια. Από τον Ρήγα στον Καποδίστρια” του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Στη διάρκεια του προγράμματος, ταξιδέψαμε μαζί με τους Αμπελακιώτες εμπόρους στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης και της Μεσογείου και γνωρίσαμε πώς συνέβαλαν στην πνευματική άνθιση της περιοχής και τη μεταφορά του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στον ελληνισμό.

Ευχαριστούμε θερμά για όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες την εξαιρετική ομάδα που μας υποδέχθηκε: την κ. Αρχοντούλα Αναστασιάδου, προϊσταμένη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, τις αρχαιολόγους κυρίες Ματίνα Παπαναστασούλη και Καλλιόπη Σταυρακούδη, και την κ. Κατερίνα Ζάχου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Τη διδακτική επίσκεψη οργάνωσαν και συνόδευσαν οι φιλόλογοι του σχολείου μας κυρίες Ζέτα Τσίγκα, Άσπα Τσιάκου, Ελένη Πετρενίτη, Μαρία Παπαγεωργίου

1ο ενημερωτικό δελτίο Προγράμματα βιωσιμότητας στα σχολεία-εταίρους μας (Φεβρουάριος – Σεπτέμβριος 2024)

                                 

Gemeinsam die Zukunft gestalten- nachhaltig die Welt mitgestalten und Veränderungen vorantrieben-

Shapingthefuturetogether – helpingtoshapetheworldsustainablyanddrivingchange

2023-2-HU01-KA220-SCH-000169980

1. Ουγγαρία – Nyíregyháza
Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βιωσιμότητα
– Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου): Οι μαθητές ανέλυσαν διάφορα δείγματα νερού και πραγματοποίησαν χημικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ποιότητας του νερού.
– Ημέρα της Γης (7 Μαΐου): Οι μαθητές δημιούργησαν αφίσες για περιβαλλοντικά θέματα.
– Εβδομάδα αειφορίας (22-26 Μαΐου): Το σχολείο διοργάνωσε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, όπως εργαστήρια για το διαχωρισμό των απορριμμάτων, παιχνίδια για τη βιοποικιλότητα και εικαστικά έργα.
– Επίσκεψη της Michelin (Ιούλιος 2024): Οι μαθητές επισκέφθηκαν μια βιώσιμη βιομηχανική μονάδα.
________________________________________
2 .Σλοβακία – Έναρξη έργου και διαχωρισμός αποβλήτων
– Το σχολείο ξεκίνησε ένα έργο e Twinning σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
– Δημιουργήθηκαν και εφαρμόστηκαν κριτήρια για την επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν στο έργο.
– Στο σχολείο εγκαταστάθηκαν κάδοι διαχωρισμού των αποβλήτων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χωριστή διάθεση των αποβλήτων.
– Παράχθηκαν βίντεο TikTok σχετικά με τη βιώσιμη σχολική ζωή.
________________________________________

3.  Ελλάδα – Λάρισα
Περιβαλλοντικά έργα και έρευνα


– «Μια σταγόνα, μια ζωή»: Οι μαθητές δημιούργησαν έναν ιστότοπο για τη σημασία του νερού.
– «Το ποτάμι της Λάρισας»: Οι μαθητές ερεύνησαν την οικολογική σημασία και την ιστορία του ποταμού Πηνειού.
– Επίσκεψη στον βοτανικό κήπο: Διερεύνηση της χλωρίδας της περιοχής.
– Αναγνώριση τρούφας: Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής, οι μαθητές αναγνώρισαν διάφορα είδη μανιταριών και τρούφας.
– Η δύναμη του νερού: Επίσκεψη σε νερόμυλο και παρουσίαση για τη βιώσιμη ενέργεια.
– Αθλητικές δραστηριότητες κατά μήκος του ποταμού Πηνειού: τρέξιμο και άσκηση στη φύση.
________________________________________
Τελικές σκέψεις

Οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας των συνεργαζόμενων σχολείων βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν μια υπεύθυνη και συνειδητή νοοτροπία.

Στόχος του έργου είναι να καταστούν αυτά τα προγράμματα μακροπρόθεσμα βιώσιμα και να εμπνεύσουν τις μελλοντικές γενιές να αναπτύξουν έναν περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο τρόπο ζωής.

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας συμμετείχε ενεργά στην 11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024 με αθλητικές δραστηριότητες στο γήπεδο Αλκαζάρ της Λάρισας με κεντρικό μήνυμα «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή».

 

Παράλληλα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το σχολείο μας διάνυσε το «Δρόμο Υγείας» στο Αισθητικό Άλσος της Λάρισας υπενθυμίζοντας σε όλους το σύνθημα «Τρέχω για το ΣΥΝ» (ΣΥΝεργασία – ΣΥΝεννόηση -ΣΥΝύπαρξη – ΣΥΝαδέλφωση – ΣΥΝθεση) που δεν είναι άλλο παρά η επιδιωκόμενη στάση ΖΩΗΣ που μέσα από τις αξίες του αθλητισμού, πρέπει να κατακτάται με προσπάθεια, στοχοπροσήλωση και ηθική ακεραιότητα.

 

 

Ένα εικαστικό πανό με κεντρικό μήνυμα την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επιμελήθηκε και παρουσίασε στην αθλητική μας δράση ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Χαλάτσης Θάνος με την συμβολή της καθηγήτριας εικαστικών κα. Λάνταβου Ευτυχίας.

 

 

Έκπληξη της ημέρας η παρουσία της Αργυρής Παραολυμπιονίκη στα 100μ.

σπριντ των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι κα. Λήδα Μανθοπούλου με τον προπονητή της κ. Βασίλη Μπεκιάρη.

Τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της, να φωτογραφηθούν, αλλά το κυριότερο να διδαχθούν το πρότυπο ηθικής , αγώνα και αφοσίωσης μέσα από τις αξίες που προβάλλει ο αθλητισμός. Τις δράσεις του σχολείου μας τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα. Ζιάκα Βασιλική, ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Νικόλαος Ζέρβας και η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής και Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας κα. Ελένη Δημητρίου. Ευχαριστούμε θερμά την Διοίκηση του ΕΑΚΛ Λάρισας και τον πρόεδρο της κ. Μαμουλιώτη Χρήστο για την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Και του χρόνου πάντα ΔΥΝΑΤΑ και ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ!

 

 

Η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου στο σχολείο μας

Πώς είναι να ζωντανεύεις χαρακτήρες και ιστορίες μέσα από τις λέξεις; Οι μαθητές και μαθήτριες της τάξης Γ3 λογοτεχνίας το ανακάλυψαν μέσα από την εμπνευστική συνάντησή τους με τη Σοφία Νικολαΐδου. Η συγγραφέας επισκέφτηκε το σχολείο μας και συνομίλησε με τα παιδιά για δύο ώρες, απάντησε στις πολλές ερωτήσεις τους κι έδωσε με παραδείγματα τη μοναδική ματιά της στον κόσμο της δημιουργικής γραφής.

Πριν τη συνάντηση, οι μαθητές και μαθήτριες του Γ3 με τη φιλόλογο κ. Ζέτα Τσίγκα είχαν γνωρίσει το νέο βιβλίο της κ. Νικολαΐδου, «Δικά Μας Παιδιά» διαβάζοντας αποσπάσματα και εμβαθύνοντας με δραστηριότητες. Μέσα από παιχνίδια με το λεξιλόγιο του κειμένου, ψηφιακές αφηγήσεις και podcast, σύνθεση  χαϊκού και ένα δρώμενο, τα παιδιά πλησίασαν τους εφήβους και ενήλικες ήρωες, τις σχέσεις, τις ανησυχίες, τα συναισθήματά τους και τις καταλυτικές προεκτασεις ενός γεγονότος οπαδικής βίας. Στη συνάντηση με τη συγγραφέα, τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για το πώς δημιουργούνται οι ιστορίες, πώς η συγγραφέας ξέρει πότε πρέπει να τελειώσει μια ιστορία, πώς χτίζονται οι ήρωες, γιατί την ενδιαφέρουν ιστορίες με εφήβους, ποιες είναι οι προτιμήσεις της στη λογοτεχνία, με ποιο μέσο γράφει και πολλά ακόμα. Τη συνάντηση παρακολούθησαν η Διευθύντρια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί κ. Ντανίκα και Παπαγεωργίου.

Η συγγραφέας ανέφερε πως στις συναντήσεις της με τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, «κλέβει» ιδέες για τα βιβλία της. Σε εμάς όλους που τη γνωρίσαμε από κοντά έκλεψε τις καρδιές και ομόρφυνε τη σχέση μας με τη λογοτεχνία.

Η Σοφία Νικολαΐδου είναι διδάκτορας λογοτεχνίας. Από το 1992 ως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2002 διδάσκει Δημιουργική Γραφή σε μεταπτυχιακά προγράμματα (στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) και σε σεμινάρια. Από το 2019 διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Με τα τμήματα Γ2 και Γ3 υπό την εποπτεία των καθηγητριών ξένων γλωσσών του σχολείου μας κ.κ. Μιχαήλ, Γεωργίου, Παπαγεωργίου και Τσαπούρη γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με την Κατασκευή του Δέντρου της Ειρήνης και θέμα ποιες συμπεριφορές καλλιεργούν ένα ειρηνικό κλίμα μέσα στην τάξη; Τα παιδιά προβληματίστηκαν και αξιοποίησαν τις γνώσεις τους για να απαντήσουν στην ερώτηση στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Και του χρόνου!

Νέοι νόμοι για την εκπαίδευση

Αναρτούμε για ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας τις νέες διατάξεις για τις απουσίες, το σχολικό εκφοβισμό και τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και το νέο ποινολόγιο. Ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση  παραβίασης θα τηρείται στο ακέραιο η νομοθεσία και η προβλεπόμενη επιβολή ποινών.

νομος απουσιες

τροποποιηση σχολικης ζωής-κινητα

νομος σχολικος εκφοβισμος

νεο ποινολογιο