Μαζί για ένα βιώσιμο μέλλον!
Αγαπητοί αναγνώστες
αναγνώστες,
Ένας περιπετειώδης μήνας βρίσκεται πίσω μας! Το σχολείο μας έχει εργαστεί εντατικά
θέματα βιωσιμότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και της κυκλικής
οικονομία. Στο πλαίσιο του έργου μας Erasmus+, αποκτήσαμε πολύτιμες
πολύτιμες εμπειρίες, πραγματοποιήσαμε κοινή έρευνα και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των βιώσιμων πρωτοβουλιών μας. Διαβάστε εδώ τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες!
Αειφόρος αθλητισμός, διαχωρισμός αποβλήτων και ανακύκλωση στην τάξη
Στα μαθήματα ασχοληθήκαμε εντατικά με τα θέματα του βιώσιμου αθλητισμού, του διαχωρισμού των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Αυτό έγινε ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης κινητικότητας στο πρόγραμμα Erasmus στη Σλοβακία.
Οι μαθητές πραγματοποίησαν ομαδικές εργασίες και έρευνες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη βιώσιμου αθλητισμού και να κατανοήσουν καλύτερα τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στην καθημερινή ζωή. Κατανόησαν καλύτερα τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στην καθημερινή ζωή. Οι συζητήσεις ήταν πολύ συναρπαστικές και βοήθησαν να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τη βιώσιμη συμπεριφορά.
Οι εταίροι μας στην Ελλάδα – αειφορία και δημιουργικότητα
Τα σχολεία των Ελλήνων εταίρων μας ήταν επίσης ενεργά και υλοποίησαν διάφορα έργα αειφορίας:
Κυκλική οικονομία
και ανακύκλωση: μια επίσκεψη στο «In Common», ένα πρόγραμμα για την κυκλική
κυκλική οικονομία, και συμμετοχή σε ένα παιχνίδι ανακύκλωσης στην παλιά πόλη
παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ιατρική
φυτά και βοτανική: Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο
Ελασσόνας, στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Βιώσιμη παραγωγή
Παραγωγή ανακυκλώσιμων προϊόντων όπως κεριά
όπως κεριά, σαπούνια, κεραμικά, ρούχα και έλαια για το χριστουγεννιάτικο παζάρι.
Βιώσιμη παραγωγή
Χριστουγεννιάτικο παζάρι: διοργάνωση παζαριού με ανακυκλώσιμα προϊόντα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη κατανάλωση.
Διεθνής Συνεργασία:
Προετοιμασία για τη συμμετοχή στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Πάντοβα (Μάρτιος 2025) με θέμα «Όταν η Γη δημιουργεί τέχνη, το μεγαλείο των γεωπάρκων Μετεώρων και Δολομιτών».
Ανταλλαγή φοιτητών με το Ρέγκενσμπουργκ: Ανταλλαγή με ένα σχολείο στη Γερμανία με θέματα θέματα όπως τα αθλήματα στη φύση – ορεινή πεζοπορία, έλκηθρο,
δασικοί περίπατοι και ποδηλασία.
Οι Ούγγροι εταίροι μας – βιωσιμότητα στην καθημερινή ζωή
Το σχολείο των Ούγγρων εταίρων μας επικεντρώθηκε εντατικά σε περιβαλλοντικά θέματα:
– Διεθνής Ημέρα των Ορέων (11 Δεκεμβρίου): Εκδηλώσεις για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων και τη βιωσιμότητά τους.
– Αειφόρο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Συζήτηση σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις των τεχνητών και πραγματικών χριστουγεννιάτικων δέντρων.
– Κινηματογραφική λέσχη: Συνέχιση της κινηματογραφικής λέσχης με έμφαση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος.
– Αγορά κέικ για καλό σκοπό: Διοργανώθηκε μια βιώσιμη χριστουγεννιάτικη αγορά όπου οι μαθητές πούλησαν σπιτικά κέικ. Τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η συνειδητή χρήση των πόρων ήταν ιδιαίτερα σημαντική εδώ.
Οι εταίροι μας στη Σλοβακία – περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στην καθημερινή σχολική ζωή
Οι Σλοβάκοι εταίροι μας έχουν ξεκινήσει μια σειρά από βιώσιμες πρωτοβουλίες για την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο σχολείο τους:
– Διαχωρισμός των αποβλήτων στο σχολείο: οι μαθητές δημιούργησαν μια παρουσίαση για τον σωστό διαχωρισμό των αποβλήτων, η οποία παρουσιάστηκε στις τάξεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.
– Αφίσες για την αειφορία: Δημιουργία ενημερωτικών αφισών για τα θέματα της εξοικονόμησης χαρτιού, νερού και ενέργειας, της βιώσιμης διατροφής, των φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών και της ανακύκλωσης.
– Πίνακας ανακοινώσεων για τη βιωσιμότητα: Ένα κεντρικό σημείο πληροφόρησης στο σχολείο, όπου δημοσιεύεται τακτικά περιεχόμενο για θέματα βιωσιμότητας.
– Συλλογή χαρτιού στο σχολείο: Οργάνωση εκστρατείας συλλογής χαρτιού για την προώθηση της ανακύκλωσης.
– Κομποστοποίηση: Εισαγωγή συστήματος κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων από τη σχολική κουζίνα.
– Προετοιμασία μιας βιώσιμης αίθουσας διδασκαλίας: Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στον καθαρισμό και το σχεδιασμό μιας αίθουσας που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος βιώσιμης μάθησης. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον αρχιτέκτονα.
Τα μέτρα αυτά δείχνουν πώς η αειφορία μπορεί ήδη να εδραιωθεί στην καθημερινή σχολική ζωή και πώς οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο εταίρος μας στην Ιταλία
– Αυτόν τον μήνα, το σχολείο μας αφιερώθηκε στη διοργάνωση συναντήσεων και στη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την ανάπτυξη της αειφόρου αίθουσας διδασκαλίας. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και συναντηθήκαμε με τον αρχιτέκτονα που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό της δομής και οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις για το σχεδιασμό. Είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, καθώς και να πραγματοποιήσουν εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον χώρων μάθησης. η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών και του αρχιτέκτονα ήταν πολύ θετική και παρείχε μια σημαντική ευκαιρία μάθησης και συνεργασίας που δημιούργησε μια σταθερή βάση για την υλοποίηση του έργου.
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια